Norsk lege hedret av FN

UNON, med Ling Merete Kituyi i spissen, får prisen for å ha utviklet en program for å støtte arbeidstakere med HIV/AIDS.

UN Office at Nairobi (UNON) i Kenya er en av åtte vinnere av prisen UN 21 Award, som er blitt delt ut hvert år siden 1996. Prisen deles ut av FNs generalsekretær Kofi Annan, og ble opprettet for å hedre FN-ansatte som via sine prosjekter og programmer forbedrer FNs arbeid.

Konfidensiell behandling
UNON, med Ling Merete Kituyi i spissen, får prisen for å ha utviklet en program for å støtte arbeidstakere med HIV/AIDS, og deres pårørende. Blant annet får de ansatte behandling ved et sykehus hvor journalene anonymiseres.

Arbeidsplassen får hver måned, via UNON, regning på behandlingene og betaler 20 % av dette. Resten dekkes av forsikringer. Dermed kan smitten holdes skjult for arbeidsgiveren. Hittil har 11 FN-kontorer, det vil si 70 % av den totale arbeidsstyrken, blitt med i ordningen.

– Underveis fikk vi en del tilbakemeldinger fra ulike hovedkvarter om at det vi holdt på med ikke var lov. Jeg svarte hver gang at vi lager nye regler for nye tider. Det lokale næringslivet i Afrika har innsett dette for lenge siden, sier Ling Merete Kituyi til Tidsskriftet.

Hun forteller at selve behandlingstilbudet er tverrfaglig, med lege, spesialsykepleier, ernæringsfysiolog, spesialfarmasøyt og psykologer som arbeider i team.

Mange ansatte smittet
I Kenya er 7 % av befolkningen smittet av HIV. Og smitten rammer alle; minst 120 av de FN-ansatte i Kenya er HIV-positive, trolig er tallet langt høyere.

– I FN globalt er rundt 5 % av staben HIV-positive. Ved enkelte kontorer er så mange som 50 % smittet – da sett bort fra hjelpearbeiderne. FN kan ikke nå sine mål hvis vi ikke gjør noe, sier Kituyi til Tidsskriftet.

Sterk kvinne
Våren 1999 ble Kituyi, som den første kvinne noensinne, valgt inn i landsstyret for Kenyan Medical Association. Samtidig ble hun ny generalsekretær i foreningen.

Som misjonærbarn er Kituyi oppvokst i Hongkong og Sør-Afrika. Hun har studert medisin i Bergen, hvor hun traff mannen som skulle komme til å bli hennes ektemann, Mukhisa Kituyi. Han ble for to år siden handels- og indistriminister i Kenya. I 2003 mottok Ling Merete Kituyi æresprisen som årets kvinne i Kenya på feltet menneskerettigheter. Prisen ble delt ut av landets likestillingsminister, og en rekke institusjoner, organisasjoner og bedrifter sto bak.

Relaterte saker:

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media