Kreftforskningspris til Kaasa

Stein Kaasa fikk i går Kong Olav Vs kreftforskningspris overrakt av Gro Harlem Brundtland.

Foto Hege Fantoft Andreassen, Kreftforeningen

Stein Kaasa er professor, forsker og seksjonsoverlege ved Seksjon for lindrende behandling ved Kreftavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim. Sammen med sin arbeidsgruppe ved sykehuset har han fått flere priser for sitt arbeid for å gjøre uhelbredelig syke kreftpasienters siste del av livet lettere å bære. I går mottok Kaasa Kong Olav Vs kreftforskningspris, en av Norges viktigste forskningspriser, på 750 000 kroner.– Et naturlig valg

Kong Olav Vs kreftforskningspris deles ut av Kreftforeningen for 14. gang på rad, og ble i år overrakt av Gro Harlem Brundtland. Ifølge generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen var Kaasa et svært naturlig valg som prisvinner.

– Ikke bare har han bygd opp det norske forskningsmiljøet på lindrende medisin fra grunnen av. Under hans ledelse har dette tverrfaglige forskningsmiljøet også etablert seg i det internasjonale elitesjiktet, sa Ryel.

Livskvalitet i fokus

I sin forskning på kreftpasienters livskvalitet har Kaasa blant annet funnet at uhelbredelig kreftsyke er negative til aktiv dødshjelp. Han har også funnet at hos pasienter med spredning til skjelettet er én strålebehandling like effektiv som ti behandlinger,og at hos lungekreftpasienter er to strålebehandlinger like effektiv som 15 behandlinger.

– Det holder ikke å forstå svulstens biologi, man må også forstå hvordan pasienten har det for å gi et best mulig behandlingstilbud, sier Kaasa til Kreft.no.

Relaterte saker:

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media