Polioutbrudd i Yemen

Det er ikke observert tilfeller av poliomyelitt i Yemen siden 1996, inntil det ble bekreftet fire tilfeller sørvest i landet 20. april i år. I det siste er det bekreftet ytterligere 18 tilfeller andre steder i landet, og eksperter frykter at smittetilfellene vil stige i løpet av kort tid, særlig siden et stort antall barn i Yemen er ikke vaksinert. Helsepersonell fra Verdens helseorganisasjon og landets helsemyndigheter undersøker nå hvor utbruddet kan ha oppstått.

Ny vaksine

Tabell
Polioepidemier kan kontrolleres ved hjelp av effektive vaksinasjonsprogrammer som omfatter alle barn under fem år. Foto WHO

Man forsøker samtidig å kontrollere viruset og planlegger å vaksinere så mange barn som mulig med den nye vaksinen monovalent oral poliovaksine type-1 (mOPV1). Sammenlignet med den vanligste vaksinen, trivalent oral poliovaksine (OPV), som beskytter mot alle de tre typene poliovirus, beskytter den nye vaksinen i større grad mot type-1-viruset med færre doser. Målet er å vaksinere hele alle barna i landet i løpet av mai. En stor informasjonskampanje er allerede satt i gang.

Kraftig redusert

Tidligere erfaringer viser at polioepidemier raskt kan kontrolleres ved hjelp av effektive vaksinasjonsprogrammer som omfatter alle barn under fem år. På verdensbasis er tallet på poliotilfeller redusert fra 350 000 i året i 1988, til 1 267 tilfeller i 2004. Polioviruset er nå endemisk i kun seks land, mot 125 da den globale kampanjen for å utrydde polio startet i 1988.

Les også:

Fornyet optimisme i kampen mot polio. Tidsskriftet - nett 4.8. 2004

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media