Ny styreleder i Leger uten grenser

Styreleder Ingvil Sørbye har blant annet vært i Afghanistan for Leger uten grenser. Foto: Leger uten grenser

Lege Ingvil Sørbye (f. 1968) etterfølger Atle Fretheim, som har vært organisasjonens styreleder siden september 2002. Sørbye ble valgt under organisasjonens generalforsamling 21. mai.

Den usynlige nøden

Sørbye vil bruke vervet til spesielt å få det hun kaller den usynlige nøden på dagsorden. Den elendige ernæringssituasjonen sør i Niger bekymrer henne særlig.
- Vi ser med egne øyne hvor alvorlig situasjonen er. Vi har måttet tredoble innsatsen vår i byen Maradi for å kunne behandle de alvorlig underernærte barna, men likevel står titusener i fare for å dø, sier Sørbye til Leger uten grensers Internett-sider. Matlagrene i byene er i stor grad tomme etter at fjorårets avlinger ble ødelagt av tørke og gresshopper.

- Siden januar har om lag 3 300 barn blitt behandlet i våre ernæringssentre. Situasjonen vil være prekær helt frem til neste avling, som er i oktober. Flere organisasjoner må på plass i de sultrammede områdene. Ellers kan følgene av denne katastrofen bli fatale, sier Sørbye.

Kamp om verdens oppmerksomhet

Hun trekker også frem at konflikter og overgrep i land som Somalia, Uganda og Den demokratiske republikken Kongo, taper i kampen om medienes oppmerksomhet.
- Vi vil fortsette å gjøre vårt ytterste for å få søkelyset på disse katastrofene og de som lever med dem.Vi kan ikke akseptere at verden vender blikket bort fra skjebnene til millioner av mennesker, sier Sørbye.

Solid bakgrunn

Sørbye har også tidligere arbeidet for Leger uten grenser. I 1999 arbeidet hun i Øst-Timor. Året etter var hun i Afghanistan, mens landet fremdeles ble styrt av Taliban. Hun satt også i Leger uten grensers styre fra 2001 til 2003, det siste året som nestleder. Sørbye var da talsperson for organisasjonens kampanje for tilgang til livsviktige medisiner.

Til daglig arbeider hun ved Aker universitetssykehus i Oslo.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media