- Helsepersonell viktige for røykerne
Verdens røykfrie dag er blitt markert i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) siden 1988, og i år har WHO valgt å rette fokus mot helsepersonells viktige rolle i kampen mot røyking.
– Helsepersonell når ut til en stor andel av befolkningen og har muligheten til å hjelpe mennesker til å forandre vanene sine. De kan gi råd, veiledning og svare på spørsmål rundt konsekvenser av røyking, de kan hjelpe pasienter til å slutte med å røyke, og advare barn og voksne mot farene ved tobakk, mener WHO.
Mer på banen
Også Sosial- og helsedirektoratet er opptatt av helsepersonells rolle når det gjelder røyking, og ser at de kommer stadig mer på banen når det gjelder hjelp til røykeslutt.
– Det er en positiv utvikling, men det kan bli enda bedre, sier avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedirektoratet.
Derfor vil direktoratet sørge for at helsepersonell blir mer bevisste på sin betydning som rollemodell og det ansvaret de har i forhold til tobakksforebygging. De vi også sørge for at flere nordmenn oppsøker profesjonell hjelp for å klare å slutte å røyke.
Rådgivning hjelper
– En svensk rapport fra 2004 viser at hele 5 % klarer å slutte å røyke etter bare kort individuell rådgivning. Det vil si at hvis alle de 100 000 i Norge som ønsker å slutte innen kort tid, får råd om det hos for eksempel lege, tannlege eller jordmor, vil 5000 av dem bli røykfrie, skriver direktoratet på sine hjemmesider.