Meslingedødsfall nær halvert

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF) er planen om å halvere antall dødsfall som følge av meslinger innen slutten av 2005, i rute. Dødstallene er redusert med 39 % på fire år, fra drøyt 870 000 døde i 1999 til 530 000 i 2003.

WHO fornøyd

Tabell
Millioner av barn vaksineres nå mot meslinger, og dødstallene er allerede betydelig redusert. Foto WHO/P.Virot

- En fremdrift i denne størrelsesorden er bemerkelsesverdig. Jeg må gratulere landene for den vellykkede innsatsen for å beskytte barn mot meslinger, sier WHOs generaldirektør LEE Jong-wook.

I de afrikanske landene er nedgangen i dødelighet aller størst, med hele 46 %. De afrikanske landene har vaksinert 150 millioner barn til en prislapp på 144 millioner dollar. For bare et tiår siden tok meslinger livet av millioner av barn årlig, og rammet ytterligere 30 millioner. Mange mister synet eller får hjerneskade som følge av sykdommen.

- Mange steder hvor foreldre har levd i frykt for å miste barna sine, er de nå beskyttet av en effektiv og rimelig vaksine. Hvor klarere bevis kan man få for at det lønner seg å investere i vaksinering, spør Carol Bellamy i UNICEF.

Rammer fremdeles mange

Kampen mot meslinger ble startet i 2001, og man har som målsetning å vaksinere alle barn mellom 9 måneder og 14 år, og alle 130 millioner som blir født årlig. Likevel er det fremdeles millioner av barn som står i fare for å bli smittet. Særlig underernærte barn under fem år er utsatt. Over en halv million mennesker, de fleste av dem barn, døde av meslinger i 2003.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media