Hedrer heltene i tuberkulosearbeidet

24. mars, skjærtorsdag, er det Verdens tuberkulosedag. I år rettes søkelyset mot alle som ivaretar det viktige arbeidet for å behandle og begrense tuberkulose. Dette er en svært viktig del av arbeidet mot en sykdom som, til tross for at den kan behandles, tar livet av to millioner mennesker hvert år. Heltene i dette arbeidet er helsearbeidere, laboratorieteknikere, leger, farmasøyter og frivillige ufaglærte, mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

Tabell
Disse sykepleierne tar seg av tuberkulosepasienter ved Canto Grande Hospital i Lima. Foto WHO/STB/Colors Magazine/J. Mollison

Frivillig butikkeier

En av de frivillige er indiske Prem Neelkanth, som eier en matbutikk i slummen i Bombay. Hver dag kommer mange menn og kvinner innom butikken hans, de fleste er arbeidere som bor i nærheten som som ikke har tid til å dra til sykehus for å få behandling. Alle kommer de innom butikken for å få tuberkulosemedisinen sin, og de blir nøye observert av Neelkanth.

DOTS-strategien

Organisasjonen The international union against tuberculosis and lung disease (The Union) sto bak forskningsarbeidet i Tanzania som gav opphav til strategiplanen for tuberkulosekontroll, DOTS-strategien (direkte observert behandling). Denne ble kopiert av Verdens helseorganisasjon i 1993, og er tatt i bruk i 155 land til behandling av over 17 millioner mennesker. Et viktig element i strategiplanen er at fagpersonell skal være til stede gjennom hele behandlingen, hver gang pasienten tar medisin.

- Jeg kjenner alle i nabolaget. Hvis noen ikke dukker opp for å få dosen sin, tar jeg med medisinen og banker på døren deres om kvelden. Det er min plikt å sørge for at de ikke går glipp av en eneste dose, sier Neelkanth til WHO.

Viktig å verdsette

Ifølge The Union er det en enorm utfordring å til enhver tid ha tilstrekkelig med fagpersonell til å følge opp DOTS-strategien. Særlig er utfordringen stor i de fattigste og hardest rammede landene, hvor helsearbeiderne jobber i forfalne lokaler, med ustabile forsyninger, dårlig lønn, stor arbeidsmengde og stort gjennomtrekk av personell.

- Dette er et viktig steg. Disse menneskene er ryggraden i tuberkulosearbeidet, og det er flott å se at de blir verdsatt. Det er likevel langt igjen før sykepleierne har alt de trenger og fortjener, sier Gini Williams, leder for sykepleieravdelingen i The Union.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media