- Fotballskader kan reduseres med strengere dømming

Særlig når det gjelder sene taklinger og høye albuer i hodedueller bør reglene strammes inn, mener Thor Einar Andersen ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges idrettshøgskole og Norsk idrettsmedisinsk institutt.

Tabell
Illustrasjonsfoto

Video og Drillo

Andersen avsluttet nylig sin doktoravhandling, Slik skjer fotballskader? - Videoanalyse av skadesituasjoner og skademekanismer på elitenivå. I fem ulike studier har han søkt å få en bedre forståelse av skademekanismene i fotball og hvordan de oppstår. Ved hjelp av en nyutviklet videobasert metode, som kombinerer fotballspesifikk og medisinsk informasjon, har Andersen og hans medarbeidere studert opptak av norske internasjonale U-21 kamper og Tippeligakamper fra sesongen 2000. Forskerne har blant annet tatt utgangspunkt i Egil Drillo Olsens kampanalyse.

Skadet i dueller

Resultatene viser at fotballspillere som oftest blir skadet i dueller, og at spilleren som blir skadet sjelden er oppmerksom på motspilleren som forårsaker hendelsen. Imidlertid er ikke alle skadesituasjoner opplagte, for halvparten av skadene har ingenting med dueller å gjøre. I disse tilfellene er det umulig å oppdage skadesituasjonen selv ved å studere videobildene grundig.

Høye albuer

Andersen fant at hodeskader som regel skjer ved at en spillers albue, arm eller hånd treffer motspillerens hode.

- Dette var den mest overraskende oppdagelsen vi gjorde. Hittil har man trodd at hode mot hode var den vanligste årsak til hodeskader. Vi fant også at ankelskader skjer på en annen måte i fotball enn i andre idretter, nemlig ved sklitaklinger fra siden, sier Andersen til Tidsskriftet.

Ankelskader oppstår som regel ved at spilleren blir sparket på innsiden av foten idet han skal sette den ned. Særlig skjer dette når taklingen settes inn for sent, etter at ballen er sparket videre. Dermed lander spilleren forkjært og ankelen får gjennomgå.

- Reglene bør endres

Thor Einar Andersen mener fotballdommere bør bli strengere i enkelte situasjoner.

- Dommere bør bli strengere i typiske skadesituasjoner, og gjerne gi frispark eller gult kort ved sene taklinger og høye albuer i hodedueller. Muligens bør det også utarbeides strengere regler, slik at skaderisikoen i fotball reduseres, sier han.

Andersen disputerer ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, 18. mars.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media