COX-2-hemmere er ut

Fra januar 2004 til januar 2005 har salget av COX-2-hemmere gått ned fra 34 millioner kroner til 12 millioner kroner per måned, viser tall fra Legemiddelverket.

Bekymringsfull oppgang

Salget av Vioxx stoppet naturlig nok helt opp i september i fjor, da produsenten Merck (MSD) trakk medikamentet fra verdensmarkedet på grunn av påvist økt risiko for alvorlige kardiovaskulære hendelser. I en liten periode etter dette gikk salget av de andre COX-2-hemmerne opp, noe som bekymret Legemiddelverket.

Tabell
Salget av COX-2-hemmere har gått ned med 65 % på ett år. Illustrasjonsfoto

- Det synes vi var uheldig, fordi vi lurte på om de påviste bivirkningene var en klasseeffekt eller ikke, sier avdelingsdirektør Elisabeth Bryn til Tidsskriftet.

Salgsras

I desember i fjor ble en ny klinisk studie av Celebra, den såkalte APC-studien, stanset med øyeblikkelig virkning på grunn av overhyppighet av hjerte- og karhendelser. Dermed gikk Legemiddelverket, i likhet med danske og svenske kolleger, ut og frarådet bruk av både Celebra og alle andre COX-2-hemmere. Etter dette gikk salget av samtlige COX-2-hemmere kraftig ned, fra rundt 29 millioner i desember 2004 til 12 millioner i januar og 9 millioner i februar 2005.

- Gledelig

- Det er veldig gledelig at legene har tatt advarselene fra oss alvorlig. Vi forventet en betydelig nedgang i salget, og er fornøyd, sier Bryn.

Relaterte saker:

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media