- Politiet tar feil av føling og rus

- Vi får inn saker nå og da hvor diabetikere er blitt innbrakt av politiet, blitt påsatt håndjern eller satt på glattcelle fordi de har hatt føling. Flere i politiet har for lite kunnskap om diabetes og tror vedkommende er beruset eller ruset, forteller assisterende generalsekretær i Norges Diabetesforbund, Gro Holstad, til Tidsskriftet.

Ulike symptomer

Symptomene på føling kan variere, men ved svært lavt blodsukker kan folk virke beruset og få et glassaktig blikk. Det kan utvikle seg til bevisstløshet og kramper. Når misforståelsene oppstår får ikke diabetikerne den oppfølgingen de må ha. Nå vil Diabetesforbundet forhindre flere skumle episoder, og har laget et faktaark til politiet.

Trenger opplæring

- Faktaarket inneholder informasjon om blant annet symptomer, hva politiet må se etter og hva konkret de bør gjøre hvis de kommer over personer som kan ha føling. Dette har vi nå sendt til Politidirektoratet, som vi venter på tilbakemelding fra, sier Holstad.

Hun håper direktoratet ser behovet for en slik informasjonsliste, og at den kan sendes ut og henges opp på alle landets politikamre.

- Har opplevd det

Politiførstebetjent ved Grønland politistasjon i Oslo, Lars Wig, sier han har opplevd at folk har blitt innbrakt med føling.

- Jeg har opplevd det, men etter det jeg vet skjer det ikke ofte. Uansett er det alvorlig, og et faktaark til politidistriktene kan være nyttig, sier Wig.
Selv vet han hva han skal se etter, og mener det er lett å forstå forskjellen.

- Vi ser etter om personen har ID-merke på seg. Hvis vedkommende ikke lukter, er pent kledd og det ellers ikke stemmer med tid og sted, så ringer det gjerne en bjelle, sier han.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media