Harald Arnesen fikk Hjerteprisen

Harald Arnesen (f. 1938) er seksjonsoverlege ved Hjertemedisinsk avdeling, Ullevål universitetssykehus. Hjerteprisen, som deles ut av Nasjonalforeningen for folkehelsen, får han for kliniske forsøk med ulike medikamenter innen sitt fagfelt. Han har blant annet forsket på forebygging av blodpropp, og på effekten av marine omega-3 fettsyrer ved hjerte- og karsykdom. Forskningen har bidratt til en nedgang i forekomsten av hjerteinfarkt.

Forskning på eget initiativ

Ifølge Mons Lie, leder av Nasjonalforeningens hjerte- og karråd, er Harald Arnesens forskning spesiell og verdifull fordi han selv har tatt initiativet til prosjektene. I motsetning til ved oppdragsforskning, hvor forskeren kan miste noe av sin vitenskapelige frihet, har Arnesen beholdt denne friheten innen et fagområde hvor de økonomiske særinteressene er store og farlige, mener Lie.

Hjerteprisen 2005 er på 100 000 kroner, samt en skulptur av Lise Amundsen.

Jubileum for hjerteforskningen

I år feirer også Nasjonalforeningens hjerteforskning 50 år. Siden 1955 har organisasjonen samlet inn over 1,5 milliarder kroner til dette formålet, og bare i år deles det ut 17 millioner kroner til hjerte- og karforskning.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media