NEJM tidobler prisene

New England Journal of Medicine (NEJM) vil ta seg godt betalt av institusjoner som ønsker å gi sine ansatte elektronisk tilgang til forskningsartiklene i bladet. De øker prisen fra drøyt 3 000 kroner i året, til nesten 35 000 kroner i året – en tidobling i ett jafs.

Må si nei

- I 2004 tok NEJM 500 dollar for den trykte utgaven samt elektronisk tilgang. Nå i 2005 koster papirutgaven det samme som før, men de skal plutselig ha 5 400 dollar i tillegg for elektronisk tilgang. Det forteller overbibliotekar Arne Jakobsson ved Bibliotek for medisin og helsefag ved Universitetet i Oslo. Biblioteket har til nå sørget for at alle ansatte ved universitetet og Rikshospitalet har hatt tilgang til artiklene elektronisk på nettet.

Fortvilet situasjon

Jakobsson er fortvilet over situasjonen, og sier de ikke har noe annet valg enn å si opp avtalen.

- Vi har et visst budsjett å forholde oss til. Hvis alle tidsskrifter tidobler prisen blir det ikke så lett. Spørsmålet er om man bare skal akseptere en så kraftig prisøkning, når såpass mange leger og forskere er avhengig av tilbudet, sier Jakobsson.

Anbefaler fri tilgang

Det er ikke mange måneder siden at forskningskomiteen i det britiske Underhuset konkluderte med at forskning bør være gratis tilgjengelig for alle. I rapporten Scientific Publications: Free for All? konkluderte man med at dagens modell for forskningspublisering er utilfredsstillende både for bibliotekene og brukerne. Ifølge The Economist økte abonnementsprisen for vitenskapelige tidsskrifter i gjennomsnitt med 207 % fra 1986 til 1999.

Relaterte saker:

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media