Behandling av eggstokkreft forsinkes av vage symptomer

Dette forsinker behandlingen av eggstokkreft. Gynekolog og stipendiat ved Kreftregisteret, Torbjørn Paulsen har kommet frem til dette i en prospektiv studie publisert i International Journal of Gynecology and Obstetrics.

For sen behandling

Studien, som omfatter 623 kvinner som ble rammet av krefttypen i 2002, viste at 38 % av dem som hadde symptomer på kreft i eggstokkene, først ble henvist til medisinske (14 %) eller kirurgiske avdelinger (24 %) fremfor gynekologiske avdelinger. Dermed kan det gå det unødvendig lang tid til kvinnene får rett diagnose og behandling, og kanskje at færre overlever sykdommen.

Forståelig feiltolkning

- Symptomene på denne krefttypen er vage, så det er forståelig at de kan tolkes i retning av en annen sykdom, sier Paulsen til Kreftregisterets nettsider.
Eksempler på vage symptomer er unormal tarmfunksjon, smerter utenfor mageregionen, vedvarende slapphet og pustevansker. Også smerter i magen, vekttap, uvanlig menstruasjon, blod eller utflod fra vagina eller hyppig vannlating kan være symptomer på eggstokkreft. De fleste kvinnene som ble lagt rett inn på gynekologisk avdeling hadde symptomer som uvanlig menstruasjon eller blod eller utflod fra vagina.

Økt bevissthet

Paulsen mener både leger og kvinner selv bør bli mer bevisste på disse symptomene, slik at flere kvinner overlever sykdommen. Årlig rammes rundt 500 norske kvinner av denne krefttypen.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media