Enklest er ofte best mot akne

Forskere ved universitetene i Nottingham og Leeds har sammenlignet fem ulike behandlinger mot akne: oksytetrasyklin, minosyklin og erytromycin i tablettform, benzoylperoksid krem (Basiron og Panoxyl) og en kombinasjon av denne kremen og erytromycin.

Like fornøyde

Rundt 650 personer med en gjennomsnittsalder på 19 år deltok i studien. Forfatterne fant overraskende en forbedring de første seks ukene med samtlige fem behandlingsmetoder. Det var en like stor andel fornøyde deltakere i hver forsøksgruppe, og forfatterne konkluderer med at benzoylperoksid er like effektivt mot mild til moderat akne som systemisk antibiotika.

- Slutter for tidlig

Professor Tony Avery ved Queen–s Medical Centre i Nottingham sier funnene ikke betyr at alle med akne bør slutte med antibiotika, men at man bør bli mer kritisk til bruken av slike midler. Han mener et av problemene med benzoylperoksid krem er at ungdom slutter behandlingen for tidlig fordi den kan gjøre huden tørr og flassende.

- Dersom pasientene får gode råd om hvordan de skal bruke kremen, og får beskjed om å bruke fuktighetskrem i tillegg, kan flere holde ut hele behandlingsperioden, sier Avery, ifølge BBC.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media