MSIS-statistikk tilgjengelig for alle

Databasen er en daglig oppdatert kopi av selve MSIS-databasen, der brukeren kan velge mellom standardtabeller for alle eller enkelte sykdommer. Man kan også skreddersy sine egne tabeller.

- Vi tilbyr både fleksibilitet - brukerne kan selv definere tabellene - og enkelthet gjennom at vi har forhåndsdefinert noen hyppig brukte tabeller. Med denne tjenesten har vi satt en standard for tilgjengelighet av data fra landets helseregistre, sier avdelingsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, til Tidsskriftet.

Ferske data

Ifølge Aavitsland skal databasen oppdateres hver natt, slik at dataene er så ferske som mulig.

- Etter hvert som flere laboratorier sender oss meldinger elektronisk, blir dataene enda mer aktuelle, sier han.

Versjon 2

Det er ikke mulig å avsløre personers identitet gjennom databasen. De sju tilgjengelige variablene er sykdom, kjønn, aldersgruppe, fylke, innsykningsmåned og -år, samt smittested. I versjon 2.0, som allerede er under utarbeidelse, vil Folkehelseinstituttet også få med variablene smittemåte og fødeland.

- Vi snuser også på muligheten for å legge ut vår signalgenerator som reagerer på uvanlig opphopning av tilfeller. Og etter hvert må vi ha med tuberkulose også. Det viktigste blir å høre hva brukerne synes, og justere tjenesten etter deres ønsker, sier Preben Aavitsland.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media