Minst 50 homofile HIV-smittet

Ifølge Folkehelseinstituttet har det vært en dramatisk utvikling av HIV-epidemien på kort tid. I løpet av rekordåret 2003 ble minst 50 menn smittet, men trolig er tallet nærmere 100.
40 av de registrerte 50 er smittet i Norge, og hele 38 av dem i Oslo. Tallet har aldri vært høyere.
- Siden HIV-testaktiviteten blant menn som har sex med menn har vært høy i mange år er den mest sannsynlige forklaringen på den dramatiske økningen at flere er blitt smittet, sier rådgiver Øyvind Nilsen ved Folkehelseinstituttet.

Tar lang tid å oppdage

Allerede i sommer, da 40 smittetilfeller fra 2003 var registrert, påpekte Nilsen at dette var flere enn noen sinne. Siden alle som er blitt smittet ikke har testet seg ennå, vil tallet garantert øke ytterligere. Men et mer sikkert tall ligger langt frem i tid.
- Vanligvis tar det flere år å finne de fleste som er blitt smittet i løpet av samme år. Det betyr at vi først om noen år kan være mer sikre på hvor mange som faktisk ble smittet i 2003, sier Nilsen.
Han sier homofile utsetter seg for stor smitterisiko ved å ha ubeskyttet sex, særlig i Oslo.

Alvorlig utvikling

Rolf Angeltvedt, faglig administrativ leder i Helseutvalget for homofile, ser alvorlig på utviklingen.
- Et sånt tall har vi ikke hatt i Norge siden 80-tallet. Det ser ut til at situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll etter ti år med jevne smittetall, sier Angeltvedt til Tidsskriftet.
Han frykter konsekvensene dette kan få i fremtiden.
- Jo flere som er smittet, jo større er smittepresset og jo større er dermed risikoen for at økningen vil fortsette i årene som kommer, sier han.

Rammer ikke meg

Han tror noe av årsaken til økningen er at mange homofile distanserer seg fra smittefaren og ikke tror at det igjelder akkurat dem. Angeltvedt understreker at 70 % av de homofile oppgir å bruke kondom når de har sex. Dermed er det 30 % av de homofile som står for smittespredningen.

- Det er noen få der ute som har mye usikker sex som gjør tallene høye. Mange ser dessuten ikke på HIV som farlig lenger, og det er alvorlig, sier Angeltvedt.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media