Dødelig luftforurensing

Ved å redusere luftforurensningen med 35 % en enkelt dag kan man redde rundt 4 000 liv i USA, ifølge forskere ved Yale School of Forestry and Environmental Studies. De har studert 95 byområder hvor til sammen rundt 40 % av USAs befolkning bor, og sammenliknet luftforurensingen med dødelighetstall fra 1987-2000, melder CNN.

Tar mange liv

Studien, som er finansiert av myndighetene og publisert i JAMA (Journal of the American Medical Association), viser at en minimal økning i ozonnivået i løpet av en uke, øker risikoen for død med 0,52 % per dag. I tillegg øker risikoen for død som følge av hjerte- og lungesykdommer med 0,64 %. Det vil si at en minimal økning i luftforurensningen fører til 319 for tidlige dødsfall i New York og 3 700 for tidlige dødsfall i de øvrige byområdene.

Trolig større

Det er tidligere vist at tallet på sykehusinnleggelser, særlig blant astmatikere, øker når luftforurensningen tiltar i kortere perioder. Studier rundt dødelighet har imidlertid gitt ulike resultater, ifølge forskerne.

- Dette er en av de største luftforurensingsstudier som noen sinne er gjort. Studien undervurderer faktisk den totale virkningen forurensing har på dødelighet, fordi den bare tar for seg dødeligheten som følge av høye ozonnivåer over noen få dager – ikke som følge av eksponering gjennom et helt liv, sier en av forfatterne, Michelle Bell, ifølge CNN.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media