Akupunktur hjelper mot nakkesmerter

Det viser en norsk studie publisert i tidsskriftet Pain. Studien har også fått redaksjonell omtale i samme tidsskrift.

Hyppig behandling

Det er forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Universitetet i Oslo og Akupunkturinstituttet ved He Dong som står bak studien. 24 kvinner i alderen 20-50 år, med kontorarbeid som yrke og med kroniske smerter i nakke og skuldre, deltok i studien. Kvinnene fikk ti akupunkturbehandlinger i 3-4 uker. Halvparten fikk behandling i punkter med kjent akupunkturvirkning, mens kontrollgruppen fikk behandling i placebopunkter. Smerteterskelen i nakke og skuldre ble målt før behandlingen, rett etter siste behandling og seks måneder etter avsluttet behandling. I tillegg svarte deltakerne på et spørreskjema, siste gang tre år etter behandlingen.

Varig effekt

Kvinnene som fikk behandling rapporterte om sjeldnere og svakere smerter enn kontrollgruppen, både under behandlingsperioden, og tre år etter avsluttet behandling.
Hodepinen ble svakere hos begge gruppene, men i større grad hos kvinnene som fikk behandling. Smerteterskelen ble også høyere i løpet av behandlingen, og forble høyere et halvt år etter behandlingen. Dette skjedde ikke hos kontrollgruppen. Forfatterne konkluderer med at akupunkturbehandling kan redusere kroniske smerter i nakke og skuldre, samt relatert hodepine. Effekten kan vare i minst tre år.

- Ikke tilfeldig

En av forskerne bak studien, Bo Veiersted ved STAMI, er fornøyd med resultatene de har kommet frem til.
- Det har vært et spennende prosjekt, fordi det er mange som har ment at penetrering av huden gir effekt i seg selv, uavhengig av hvor man stikker nålene. Men vår studie, med en kontrollgruppe som fikk penetrert huden utenom akupunkturpunktene, taler mot disse påstandene, sier Veiersted til Tidsskriftet.
Han er mest overrasket over at effekten viste seg å være så langvarig.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media