- Risikabelt for pasienter under ramadan

Det er marokkanske forskere som i en artikkel i ukens BMJ advarer om at muslimske pasienter som går på medisiner, kan få helseproblemer som følge av ramadan.

Insisterer på å faste

Fastemåneden begynner 15. oktober, og innebærer at alle voksne muslimer ikke kan spise eller drikke mellom soloppgang og solnedgang. Dette inkluderer også medikamenter som må svelges. Pasienter med kroniske sykdommer insisterer ofte på å faste selv om islamske regler tillater dem å la være.

Uten råd fra lege

Flere studier har vist at pasienter egenhendig endrer på tidspunkt for inntak av medikamenter, og antallet doser eller mengden på dosene under ramadan, ofte uten å be om råd fra lege. I to ulike studier endret henholdsvis 58 % og 64 % av pasientene medikamentinntaket under fastemåneden. Dette kan forandre virkningen av medikamentet i kroppen og føre til uheldig terapeutisk effekt, mener forfatterne av studien.

- Leger som har muslimske pasienter bør følge opp pasienter med kroniske lidelser under ramadan, for å sørge for at de får de medikamentene de trenger, når de trenger dem, oppfordrer artikkelforfatterne.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media