Lege med eget røykeshow

- Jeg jobber bare med unødvendig sykdom, som kunne vært unngått. Jeg ser de det smeller for, og det er tøffe greier, sier Gallefoss til Tidsskriftet.
Til daglig jobber han som overlege ved lungeseksjonen ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han har engasjert seg for røykeavvenning i over ti år, og i 1995 mottok han Verdens helseorganisasjons gullmedalje for internasjonalt anerkjent antitobakksarbeid.
Torsdag 21. oktober går han til scenen på Smuget i Oslo med forestillingen Røykerevy uten filter. I denne enmannsforestillingen vil han ta for seg røykeres ambivalens og mangel på motivasjon. Målgruppen er røykere som ønsker å slutte, og han håper salen vil være full.

Tabell
Lungelege Frode Gallefoss bruker humor for å få folk til å stumpe røyken. Foto Per Halvorsen

Tester ut publikum

- Dette er et forsøk på en ny type helseinformasjon, uten hvite frakker. Jeg har merket godt at det lønner seg å si ting på en annen måte. Jeg ønsker å få røykere til å le, gråte og tenke. Selv om folk reagerer forskjellig håper jeg å få sagt noe viktig til hver og en i salen, sier Gallefoss.
Under forestillingen skal publikum også være aktive. Ved å trykke på mentometerknapper underveis skal røykerne gi tilbakemelding om blant annet motivasjon og nikotinavhengighet.

Kanskje turné

Forestillingen 21. oktober er premiere . Det er første gang forestillingen testes ut på publikum. I første omgang er den gratis. Hvis det treffer, tenker Gallefoss på turnere landet med revyen.
- Vi må ut av sykehuskorridorene, ta av de hvite frakkene og møte folk der de føler seg hjemme. Så får vi håpe at vi ikke treffer dem igjen i helsevesenet, sier lungelegen.

Aktiv i antirøykarbeidet

Gallefoss har nylig, i samarbeid med Petter Quist-Paulsen, gjennomført en studie som viser at skremselspropaganda og skryt får folk til å slutte å røyke. Han står også bak det faglige innholdet i et dataprogram for strukturert røykeavvenning, myntet på allmennleger som driver røykeavvenning i sin praksis. I en artikkel i Tidsskriftet fra 2002 skriver han at røykerne ofte har et eget psykologisk forsvar mot nøktern, men skremmende kunnskap om tobakkens virkninger.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media