Buck og Axel fikk nobelprisen

Luktesansen har lenge vært en stor gåte for forskere. Det er vanskelig å forstå hvordan man kan kjenne igjen og huske rundt 10 000 ulike odører. Årets vinnere av Nobelprisen i fysiologi eller medisin, Richard Axel fra New York og Linda B. Buck fra Seattle, har imidlertid løst gåten i flere studier, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

Genfamilie

Axel og Buck oppdaget i 1991 at luktreseptorer kodes av en genfamilie som har over 1 000 medlemmer. Når en luktreseptor aktiveres av en duft, fører det til at luktreseptorcellen stimuleres og sender et elektrisk signal til hjernen. Hver luktreseptor påvirker først et G-protein som den er koplet direkte til. G-proteinet aktiverer deretter et budbærermolekyl inne i cellen, cAMP. cAMP påvirker så ionkanaler slik at disse åpnes og cellen aktiveres. Axel og Buck kartla den store genfamilien av luktreseptorer og viste at den tilhører gruppen G-proteinkoblede reseptorer, GPCR. Funnene, som ble publisert i tidsskriftet Cell ble blant annet omtalt i Tidsskriftet i 2000.

- Glimrende studier

- Siden 1991 har Axel og Buck jobbet uavhengig av hverandre, og har i flere glimrende, ofte parallelle studier, avklart mer om luktesansen - fra molekylærnivå til hvordan cellene er organisert, skriver Nobelkomiteen.

Linda Buck jobber ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, mens Richard Axel jobber ved Howard Hughes Medical Institute ved Columbia University i New York.

Nobelprisen i fysiologi eller medisin ble delt ut første gang i 1901, til Emil von Behring for oppdagelsen av en vaksine mot difteri.

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.