Robot tar over legevisitten

Det er universitetet i California, Davis Medical Center, som har begynt å teste ut roboten Rudy, en 168 centimeter høy og 90 kilo tung elektronisk figur. Via Rudy kan legen ta sjekkrunden og snakke med pasienten etter en operasjon, uten at legen selv trenger å være fysisk til stede, skriver BMJ.

Hodet er en tv-skjerm

Urolog Lars Ellison er blant legene som prøver ut Rudy. Hjemmefra eller fra kontorpulten kan han guide den raske roboten gjennom sykehuskorridorene og inn på pasientens rom. Rudy er utstyrt med kamera, TV-skjerm og mikrofon, slik at lege, pasient og pårørende kan snakke med hverandre. Kameraet kan også zoome inn for eksempel på operasjonssår eller andre viktige detaljer.

- Vi tror at det å bruke en robot som sørger for at vi personlig kan se til pasienten etter operasjon vil vise seg både trygt og effektivt, sier Lars Ellison.

Foretrekker roboten

Roboten styres via sykehusets trådløse nettverk. For å styre roboten bruker legene en PC, et videokamera og en joystick. Forskerne mener studien vil vise at pasientene heller vil snakke med sin egen lege enn en lege de ikke kjenner - selv om legen bare er en robot.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media