Nobelprisvinner kommer til Norge

Nobelprisvinner Peter Agre

Foto: Ole Petter Ottersen

Forskningen han har gjort kan få betydning for behandling av blant annet epilepsi og hjerneødem. Flere forskere mener oppdagelsen har ført til et paradigmeskifte innen cellebiologien. Nå flytter professoren for en periode til Norge for å fortsette forskningen her.

Forske i Norge

Peter Agre er professor i biokjemi og medisin ved det velrenommerte Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore. Siden 1993 har han samarbeidet med en norsk forskergruppe ved Centre for Molecular Biology and Neuroscience (CMBN) ved Universitetet i Oslo, ett av Norges 13 sentre for fremragende forskning. I høst skal Agre, som har norske besteforeldre, forske videre på cellemembranens vannkanaler her.

- Vi er selvsagt stolte over å få besøk av Agre, uttaler Ole Petter Ottersen, leder av forskergruppen, i en pressemelding. Ottersen er professor i medisin og ansvarlig for CMBN. Han har samarbeidet med Agre siden 1995 og er en av flere som står bak samarbeidsavtalen mellom Universitetet i Oslo og John Hopkins University.

Peter Agre og hans forskning er også omtalt i en leder- og en oversiktsartikkel i Tidsskriftet nr. 23/2003.

Mange års forskning

Allerede på midten av 1800-tallet forsto man at det måtte være åpninger i cellemembranen som slapp gjennom vann og salter. Rundt 1955 ble det oppdaget av vann kan transporteres raskt inn og ut av cellene gjennom åpninger som bare slipper gjennom vannmolekyler. Rundt 30 år senere fant man ut at et selektivt filter hindrer ioner å passere, men først i 1992 klarte Peter Agre å finne ut av hvordan maskineriet fungerte. Proteinet Agre oppdaget fikk navnet akvaporin.

14. september, under årets Lab-messe på Lillestrøm, vil professoren holde foredrag om forskningen.

Kongens gull

En av forskerne ved CMBN som har jobbet sammen med Agre, Mahmood Amiry-Moghaddam, mottok nylig Kongens fortjenstmedalje i gull for sin fremragende forskning på vannkanaler i hjernen og for den beste doktorgradsavhandlingen ved med medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo 2004.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media