Man bør snakke med barn om døden

Foreldre som ikke snakket med barna om dette før de døde derimot, angrer i dag. Det viser en svensk studie publisert i New England Journal of Medicine. Mange leger og sykepleiere råder foreldre til å snakke om døden med sine dødssyke barn, fordi de mener det hjelper barnet. Det er imidlertid forsket lite på området, melder CNN.

Angrer ikke

I den svenske studien tok forskerne kontakt med alle foreldre som hadde mistet et barn som følge av kreft mellom 1992 og 1997. Av 561 foreldre, besvarte 449 et spørreskjema. 429 bekreftet eller avkreftet at de hadde snakket med barnet sitt om døden. Ingen av de 147 foreldrene som snakket med barna sine om døden, angret på dette i ettertid. 258 foreldre snakket ikke med barna om døden, og 69 av disse angret på det i ettertid. Foreldre som ante at barnet deres var klar over at det kanskje kunne dø, hadde større risiko for å angre på at de ikke snakket om døden.

Letter barnas frykt

Lawrence Wolfe, pediatrisk onkolog i Boston, sier studien kan hjelpe helsepersonell i sin rådgivning til foreldre som er usikre på om de skal ta opp temaet med sine barn. Han sier foreldre instinktivt vil beskytte barnet, eller de har selv vanskeligheter med å akseptere at barnet deres kommer til å dø. Slike diskusjoner letter imidlertid barnas frykt og lar dem foreberede seg til døden på sin egen måte.

- Jeg er overbevist om at til og med små barn har en anelse om at noe alvorlig er i ferd med å skje. Hemmelighold er ofte verre enn sannheten, sier Wolfe til CNN.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media