Folkehelseprisen til Trond-Viggo

Det mener Trond-Viggo Torgersen, som i dag ble tildelt Folkehelseprisen fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen.
- Leger har kunnskap på et høyt nivå, men har skrekk for å forenkle denne kunnskapen. Mange bør bli flinkere til å sette seg inn i pasientens måte å tenke på, og også sjekke hvordan budskapet blir oppfattet. Leger må i det hele tatt bli flinkere til å spørre, sier Torgersen til Tidsskriftet.

Tabell
Trond-Viggo Torgersen er tildelt Nasjonalforeningens folkehelsepris. Foto Eline Feiring

Fantasifull helseopplysning

Legen, komikeren, helseopplyseren, programsjefen, programlederen, musikeren og det tidligere barneombudet Trond-Viggo Torgersen ble i dag hedret for sitt fantasifulle og grensesprengende helseopplysningsarbeid overfor barn og unge. Nasjonalforeningen for Folkehelsen har delt ut Folkehelseprisen siden 1996, til personer som på en fremragende måte bidrar eller har bidratt til å synliggjøre, stimulere og styrke det forebyggende helsearbeidet i Norge. Blant tidligere prisvinnere er Ingrid Espelid Hovig, Arthur Arntzen, Grete Roede og Åsa Rytter Evensen.

Kjent fra TV

Årets pris ble overrakt av Nasjonalforeningens leder Jan-Ludvig Svennevig, som understreket at valget var enstemmig vedtatt i juryen.
- Det er veldig få kolleger som klarer å formidle kunnskap til publikum. Der har du vært fenomenal, sa Svennevig.
Han fremhevet TV-serien Kroppen, som også er gitt ut i bokform, TV-serien Nesten voksen, jobben som Barneombud og som ikke minst som lege som viktige årsaker til at han fortjener prisen. I tillegg til et diplom og en skulptur av billedhugger Lise Amundsen, fikk Torgersen en reisesjekk på 15 000 kroner.

Humor og kunnskap

- Denne prisen er fryktelig morsom å få – særlig reisestipendet, sa en humrende prisvinner. Noe av inspirasjonskilden hans er ønsket om friskhet.
- Jeg har tro på at det å holde seg glad skaper friskhet. Dessuten handler det mye om at folk får nok kunnskap om hvordan man fungerer. Folk flest vil få det mye bedre hvis de får vite mer om kroppen sin, sa Torgersen, og la til at det var derfor han trivdes så godt med å være med i radioprogrammet Karate med Christoffer Schau.
- Rare spørsmål er viktig å svare på. Men noen ganger hjelper det ikke med kunnskap om du ikke formidler det riktig. Det å ikke kommunisere skikkelig med pasienten, kalles slurv, sier legen Trond-Viggo Torgersen – fullt klar over at slurv er et fy-ord i legestanden.
- Mange pasienter er dessuten redde, lei seg og gruer seg til det som skal komme. Da er det å bringe inn glede og humor et grunnleggende godt redskap, sier han.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media