Nytt malariamiddel vekker håp

En kjemisk utgave av artemisinin tar knekken på parasitten. For ikke mange år siden ble det utviklet medikamenter basert på tradisjonell kinesisk urtemedisin, kalt artemisinin. Artemisininderivater som aremether og artesunat viste seg å virke mot alle malariaparasitter, inklusive multiresistent P falciparum, slik Tidsskriftet skrev om i 2000.

Sterkere og billigere

Artemisinin er imidlertid kostbar, særlig for utviklingslandene. I tillegg synes pasientene det er vanskelig å følge den lange behandlingsperioden som kreves, skriver Nature. Et nytt medikament derimot, som har fått navnet RBx-11160, er fem ganger rimeligere å produsere, og man trenger bare å ta medikamentet i om lag tre dager. RBx-11160 er en syntetisk, noe forandret versjon av artemisinin. Det kan gis oralt eller intravenøst. Økt stabilitet fører til at mindre av den kjemiske forbindelsen bryter sammen på vei til blodplasmaet.

Ifølge forskerne, som har publisert sine funn i Nature, er den nye versjonen artemisinin også mer effektivt. Hos infiserte mus forsvant 95-100 % av parasittene i løpet av fire dager. Den forrige versjonen utryddet 95 % av parasittene i løpet av en uke.

Viktige funn

- Dette er potensielt svært viktige funn. Dersom medikamentet virker på mennesker vil det trolig bli gitt i kombinasjon med et annet medikament som kan drepe eventuelle parasitter som RBx-11160 ikke klarer å drepe. Parasittene vil få det mye vanskeligere med å utvikle resistens når de blir bombardert med to medikamenter, sier Paul O–Neill ved universitetet i Liverpool til Nature.

Hvert år tar malaria livet av rundt én million mennesker og gjør ytterligere 300 millioner syke. Både i Afrika og Asia blir malariaparasitten mer og mer resistent mot medikamenter som klorokin, som har vært det mest brukte antimalariamiddel siden 1960-årene.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media