Krangel i Kreftforeningen

Kreftforeningen mener Foreningen for gynekologisk kreftrammede (FGK), tidligere Underlivskreftforeningen, i alt for stor grad har rettet fokus mot interne forhold, fremfor å bruke ressursene til beste for kreftsaken. Nå gir styret i Kreftforeningen opp, og avslutter samarbeidet med virkning fra 15. september. Vedtaket betyr blant annet at driftsmidler for andre halvår trekkes tilbake, skriver Kreftforeningen i en pressemelding. Styret mener disse ressursene best kan benyttes til å støtte aktiviteter rettet mot underlivskreftrammede i Kreftforeningens egen regi.

Vedvarende problemer

Rådgiver i Kreftforeningen, Nina Solberg sier de har samarbeidet med FGK i flere år, og at samarbeidsproblemene startet omtrent fra dag én.
- De fikk en advarsel for et år siden, om at de ikke måtte bruke alle ressursene sin internt, og ble nok en gang minnet om dette på årets landsmøte. Vi støtter foreningen med drøyt 1 million kroner i året, men vi kan ikke lenger støtte en forening som ikke har fokus på kreftpasientene, sier Solberg til Tidsskriftet.

Avviser at pasientene glemmes

Styreleder i FGK, Halldis Meling, bekrefter at foreningen har interne samarbeidsproblemer og at dette igjen har gått ut over samarbeidet med Kreftforeningen. Hun avviser imidlertid på det sterkeste at de interne konfliktene har gått på bekostning av pasientene, og mener Kreftforeningen ikke ser alt arbeidet de gjør. I dag fikk hun brevet fra Kreftforeningen om at de kutter båndene. Hun mener de burde fått mer tid til å ordne opp.
- Vi beklager at Kreftforeningen har besluttet å avsluttet samarbeidet. Hovedkonflikten hos oss ligger i at tidligere styreleder ønsket å prioritere internasjonalt samarbeid, mens resten av styret heller ønsket et nært samarbeid med pasienter og pårørende i Norge. Dette er det fremdeles uenighet om, men vi har forsøkt å få til et møte med Kreftforeningen for å ordne opp, uten at vi har lykkes med det, sier Meling til Tidsskriftet.

Gir ikke opp

Dette avviser Nina Solberg.
- De har fått to år på seg, og det burde holde. De har ikke vært interessert i å være i dialog med oss om dette. De krangler om hvem som skal sitte i hvilke posisjoner, og det er ikke godt nok for Kreftforeningen, sier Solberg.

Underlivskreftforeningen ble stiftet i juni 2001 i samarbeid med Kreftforeningen, og hadde 531 medlemmer ved årsskiftet. Medlemmene er kvinner som er rammet av og behandlet for underlivskreft. Hvert år rammes rundt 1 500 kvinner av denne kreftformen.
- Vi gir ikke opp. Nå er vi på utkikk etter egne sponsorer, sier Halldis Meling.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media