Antall HIV-smittede øker stadig

Dette viser UNAIDS– rapport om den globale HIV-situasjonen 2004 som ble lagt frem 6. juli. UNAIDS er FNs organisasjon for koordinering av det globale arbeidet mot HIV og AIDS, og rapporten ble presentert i sammenheng med den 15. internasjonale AIDS-konferansen som avholdes i Bangkok 11. – 16. juli.

Vokser raskt

Antallet mennesker i verden som lever med HIV øker, fra 35 millioner i 2001 til 38 millioner i 2003. I 2003 døde tre millioner mennesker på grunn av AIDS, og rundt 20 millioner mennesker har mistet livet av sykdommen siden den første AIDS-diagnosen i 1981, skriver Nasjonalt folkehelseinstitutt.

- På tross av økte bevilgninger, større politisk engasjement og økt tilgang til behandling i løpet av de siste to årene, vokser AIDS-epidemien raskere enn den globale kampen mot den, sa UNAIDS– leder Peter Piot under presselanseringen av rapporten.

Store utfordringer

Siden forrige konferanse i Barcelona i 2002 har mer enn ni millioner mennesker mistet livet på grunn av AIDS.

- Tallene illustrerer hvor store utfordringer vi står overfor, både når det gjelder forebygging og behandling av dem som allerede er smittet. Vi har ikke tid til å feiltolke signalene, da Asia må foreta valg som kan bety forskjellen på liv og død i forhold til en potensiell AIDS-katastrofe i full skala i regionen. Like alarmerende er den fortsatte økningen i smitte og det store antallet som dør av AIDS i Afrika, sa Peter Piot.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media