Etterforsker korrupsjon

Over 4 700 italienske leger er mistenkt for å ha mottatt ulovlig betaling fra det britiske legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline for forskrivning av bestemte medikamenter. Også direktører og ansatte i GlaxoSmithKline (GSK) er mistenkt i saken, skriver BMJ. Selskapet vil bli anklaget for skatteunndragelse og korporativ kriminalitet.

Omfattende etterforskning

Påstandene er et resultat av to års etterforskning utført i 94 italienske provinser. Etterforskningen avdekket blant annet et omfattende overvåkingssystem som gav GSKs selgere mulighet til å overvåke forskrivningene til hver enkelt lege. Dette gjorde det mulig for selgerne å vurdere hvor mye kompensasjon hver enkelt lege skulle få. Det dyreste medikamentet, som også gav mest kompensasjon, er kreftmedisinen topotecan til nærmere 15 000 kroner per ampull (4 ml). I en e-post en distriktssjef i GSK skrev til sine medarbeidere, og som ble fanget opp av etterforskerne, står det at de har et –ekstrabudsjett– som tillater dem å tilby kreftavdelinger rundt 400 euro (3 300 kroner) per pasient.

Bot og bedring?

Mange italienske spesialister sier de bare har mottatt penger til forskning, og at de jevnlig fakturerte for dette.
Ifølge politiet har GSK siden februar 2003 samarbeidet med myndighetene, og skal nå ha gjort radikale endringer på toppnivå. Andre legemiddelfirmaer i Italia, som Pfizer, Sanofi og Sigma Tau vil også bli etterforsket. Mange tror at GSK ikke har vært alene om denne praksisen.

Helsesektoren utsatt

I Tyskland er mellom syv og ni legemiddelfirmaer under etterforskning for å ha gitt bestikkelser til leger, skriver BMJ. Her omfattes ikke GlaxoSmithKline av etterforskningen. Ifølge statsadvokat i Frankfurt, Wolfgang Schaupensteiner, er en tredel av alle som mottar bestikkelser ansatt i helsesektoren.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media