Anbefaler en times daglig mosjon

Det går frem av forslaget til de nye nordiske anbefalingene om kosthold og mosjon, omtalt på Nasjonalt folkehelseinstitutts nettsider. Anbefalingene skal formelt godkjennes av Nordisk ministerråd i august.

Trimanbefaling for første gang

Det er første gang de nordiske anbefalingene for kosthold og ernæring også gir råd for fysisk aktivitet. Det heter at voksne bør være fysisk aktive minst en halv time per dag, i tillegg til normale daglige aktiviteter. For å forebygge overvekt, er det gunstig med en times daglig fysisk aktivitet, for eksempel raske spaserturer hvor man blir varm og får litt økt puls. Også barn og unge anbefales minst en times variert, daglig aktivitet.

Mer fiber, frukt og grønt

Anbefalingene for daglig inntak av vitamin A er redusert noe, mens anbefalingene for vitamin C og D er økt. Ellers påpekes det blant annet at vi bør høyst få 10 % av vår daglige energi fra raffinert sukker og høyst 10 % fra mettet fett. Vi bør spise mer fiberrike kornprodukter, frukt, grønnsaker og fisk.

Nordiske mattradisjoner

Ifølge Folkehelseinstituttet er anbefalingene basert på vitenskapelige studier og tilpasset mattradisjonene i de nordiske land. Anbefalingene brukes ved planlegging av kosthold for grupper og er et viktig grunnlag for ernæringspolitikk og folkehelsearbeid.

Arbeidet er initiert og støttet av Nordisk ministerråd. Sist gang anbefalingene ble revidert, var i 1996.
Fra norsk side har følgende personer deltatt: Jan Alexander og Helle M. Meltzer, Folkehelseinstituttet, Sigmund A. Andersen, Norges idrettshøgskole, Jan I. Pedersen, Universitetet i Oslo.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media