USA snur i AIDS-spørsmålet?

Verdens helseorganisasjon er lettet over signalene, men mange er fremdeles skeptiske.

Lover snarlig godkjenning

USAs helseminister Tommy Thompson sier Food and Drug Administration (FDA) vil gi en snarlig godkjennelse av billige kopimedisiner, også de som produseres i India, melder CNN. Men Bush-administrasjonen har lenge fått kritikk for sine bånd til legemiddelbransjen, og enkelte AIDS-aktivister er ikke overbevist etter utspillet. De er skeptiske til at USA påberoper seg retten til selv å godkjenne medikamentene. Samtidig med at Thompson annonserte den nye politikken, informerte flere legemiddelfirmaer at de planlegger å produsere sine egne kopimedisiner.

Gir etter for press

I fjor lovte George W. Bush å bruke 15 milliarder dollar, rundt 108 milliarder norske kroner, på kampen mot AIDS de neste fem årene. Men under en kongress i Gaborone i Botswana i april informerte den Bush-utnevnte lederen for USAs AIDS-arbeid, Randall Tobias, om at USA ikke var villig til å bruke av disse milliardene til generiske AIDS-medikamenter av det de definerte som ukjent kvalitet. Mange organisasjoner og grupper, deriblant enkelte kongressmedlemmer, har lagt press på regjeringen for at de skal endre sin innstilling.

WHO optimistiske

Verdens helseorganisasjon (WHO) som siden 2001 har hatt et eget godkjenningssystem for antiretrovirale medikamenter, håper USA nå går rett vei.
- Jeg ønsker kunngjøringen fra amerikanske myndigheter velkommen, uttaler generaldirektør i WHO, LEE Jong-wook.

Canada gir igjen

Canada har allerede bevilget 100 millioner dollar over en toårsperiode til WHOs 3 by 5-prosjekt, der målet er å behandle tre millioner AIDS-syke innen slutten av 2005.

- Nok en gang er Canada en sterk støttespiller for WHO når det gjelder å gi mennesker over hele verden tilgang til medisiner. For tre år siden gjorde de det samme for Stop TB-samarbeidet, sier LEE Jong-wook.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media