Turnuslegen møter virkeligheten

- Nerver, tårer, skjelvende hender og tanker om at man er den mest håpløse turnuslegen noen sinne, er en del av hverdagen, sier Holmboe Eggen. Hun har studert medisin i Oslo, og fikk barn samtidig som hun tok medisinsk embetseksamen. Etter ett år i svangerskapspermisjon venter turnustjenesten ved Harstad sykehus, og nervene er i helspenn. Eggen har tatt med seg NRK P2 de første ukene på jobb, og resultatet kan du høre i morgen, lørdag.
- Ved å delta i en radiodokumentar ønsker jeg å forsøke å myke opp inntrykket av turnuslegene, og vise at vi er mennesker midt oppe i den tøffe kulturen som råder, sier hun til Tidsskriftet.

Nerver og forventning

- Det er veldig fristende å si at jeg skal ut å redde det norske helsevesenet, og omvende legestanden, ler Holmboe Eggen første dagen som turnuslege. Hun ønsker å være en annerledes lege, med pasienter som smiler fornøyd når de går ut døra. Men når den første dagen som turnuslege kommer, er hun bare nervøs. Hva hvis hun glemmer en viktig blodprøve på en pasient som skal opereres? Hun innser at hun for første gang skal ha ansvar, og blar hektisk gjennom pensumbøkene.

Den første pasienten

Etter en omvisning på Harstad sykehus, er alvoret i gang for Elisabeth Holmboe Eggen. Den ferske turnuslegen leter etter stetoskop og spatel og tenker at nå går alt på dunken. Foran sin aller første pasient, blar hun nok en gang i notatene. Hvilke spørsmål var det hun skulle stille igjen? Det har gått to år siden forrige pasientundersøkelse.

Berg- og dalbane

- Jeg gruer meg til nattevaktene, forteller hun. - Jeg klarer ikke å sove når jeg bare har korte sjanser, særlig hvis jeg har opplevd noe spennende. På dag tre er første dag hun ikke har noen –å, nei, dette kan jeg ikke-opplevelser–. I dagene som kommer venter køer med pasienter, følelsen av mestring, men også sårende refs fra en overordnet. Hun tar feil av et oftalmoskop og et otoskop og føler seg forferdelig dum. Plutselig blir hun så redd for å gjøre feil at hun ikke vet opp og ned på en sprøyte. Bakvakten hysjer på henne fordi hun feier vekk frykten med å tulle og le. Hun rusler til garderoben og gråter ut.

Sykmeldt

Etter åtte uker i turnustjeneste er hun så sliten at hun ikke har mer å gi. Pasientene gir henne mye, men det er ikke nok. Den ferske turnuslegen blir sykmeldt i fire dager.
- Det er vanskelig å vite om det har gått over grensen eller om det er jeg som er pysete. Jeg føler meg i alle fall pysete og mislykket, sier Holmboe Eggen.

En studie viser at én av seks unge leger, like mange mannlige som kvinnelige, hadde behandlingstrengende psykiske helseplager. Søvnmangel, emosjonelt press og krevende pasientarbeid ser ut til å være hovedårsakene, uavhengig av tidligere problemer, personlighet og andre faktorer som det ble kontrollert for. Det er også overhyppighet av selvmord i denne yrkesgruppen.

- Alle møter veggen

Til jul er Elisabeth Holmboe Eggen ferdig med turnustjenesten ved Harstad sykehus. Hun forteller at det går fremover, men fremdeles i berg- og dalbane.
- Jeg merker nå at det er en del mangler i medisinstudiet. Vi burde hatt seminarer der vi kunne lære å takle ulike situasjoner, for eksempel det å dumme seg ut. Og hva skjer første gang du opplever at en pasient dør, spør Holmboe Eggen. Hun forteller at medisinstudenter flest er perfeksjonister, men at alle møter veggen på et eller annet tidspunkt.

Til hjelp for den ferske turnuslegen

I fjor ble det lansert et eget nettsted for turnusleger, der de kan få råd om hva man bør ha med i legekofferten, informasjon om regler vedrørende resepter og annen viktig informasjon en turnuslege må forholde seg til.
- Som turnusleger vet vi hvor skoen trykker og hva man kanskje har glemt fra studiet når man skal ut og praktisere som fersk lege, fortalte turnuslege og redaktør Morten Munkvik til Tidsskriftet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media