Mener SARS kan spres via svette

I en ny studie, utført ved universitetet i Guangzhou i Kina, har forskere kartlagt SARS-viruset i vevsprøver fra fire kinesiske pasienter som har mistet livet som følge av sykdommen. Forskerne fant viruset i lungene og tarmene, der det er kjent at SARS-infeksjon oppstår. Men de fant også viruset i flere andre organer, blant annet i nyrene og i svettekjertlene, skriver Nature om studien som opprinnelig er publisert i Journal of Pathology.

Håndtrykk

Det er allerede kjent at SARS (severe acute respiratory syndrome) kan spres via avføring og dråpesmitte. Forskerne mener de nye funnene viser at smitten kan spres også via urin, mat og håndtrykk. Shibo Jiang, ved New York Blood Center, mener funnene viser at man må ta strengere forholdsregler enn tidligere – for eksempel kreve bruk av hansker.

Skeptiske

Andre forskere derimot, mener det ikke er nødvendig med flere forholdsregler enn man allerede har. Simon Mardel, som forsker på SARS for Verdens helseorganisasjon, påpeker at selv om det er enkelte virus i svette, vil dagens forholdsregler hindre spredning. Helsearbeidere har fått råd om å bruke munnbind og vaske hendene ofte. - De fleste som er blitt smittet av sykdommen har hatt langvarig og nær kontakt med SARS-pasienter. Tanken på at SARS også kan smitte gjennom et håndtrykk, passer ikke helt inn med det vi allerede vet, sier Mardel.

Folkehelseinstituttets anbefalinger i forhold til SARS.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media