- Bush hindrer tilgang til billig AIDS-medisin

I fjor lovte George W. Bush å bruke 15 milliarder dollar, rundt 108 milliarder norske kroner, på kampen mot AIDS de neste fem årene. Men under en kongress i Gaborone i Botswana denne uken antydet den Bush-utnevnte lederen for USAs AIDS-arbeid, Randall Tobias, noe annet, skriver BMJ i dag. Tobias informerte delegatene om at USA ikke er villig til å bruke 15 milliarder dollar på generiske AIDS-medikamenter av de de definerer som ukjent kvalitet. At Verdens helseorganisasjon (WHO) går god for medikamentene er uvesentlig.

Rømmer unna

Flere av de internasjonale hjelpeorganisasjonene som var tilstede, og som arbeider med AIDS-pasienter i Afrika, beskylder den amerikanske regjeringen for å forsøke å rømme unna Doha-avtalen. Avtalen, som ble inngått mellom landene i WHO på en møte i Doha i Qatar i 2001, innebærer at fattige land skal ha rett til å kjøpe billige kopimedisiner når liv er i fare. Kritikerne mener også dette vil true realiseringen av avtalen Verdens handelsorganisasjon (WTO) kom frem til i august 2003, om at de fattige landene kan få tilgang til kopier av dyre, patentbelagte medisiner mot AIDS.
Den billigste generiske kombinasjonspillen koster 77 dollar per person per år, mens den dyreste koster 310 dollar.

Ulogiske innvendinger

Bush-administrasjonen har fått kritikk for sine bånd til legemiddelbransjen, og Sharonann Lynch i den amerikanske helseorganisasjonen Health Gap, sa på Gaborone-konferansen at regjeringen forsøker å sikre at pengene går nettopp til legemiddelindustrien.
- Innvendingene er totalt ulogiske. De generiske medikamentene har de samme kjemiske forbindelsene, og WHOs godkjenning er utarbeidet av canadiske og europeiske reguleringsorganer som er anerkjente av USA.

Ikke alt virker

Randall Tobias sier de amerikanske motforestillingene skyldes bekymring for AIDS-pasientene.
- Vi har i det siste hørt historier om problemer med enkelte medikamenter, hvor mennesker med de beste intensjoner har fått medikamenter som har vist seg ikke å ha det innhold, den sikkerhet og effektivitet man har håpet, sier Tobias.

Bare i det sørlige Afrika er om lag 30 millioner mennesker rammet av HIV/AIDS. På verdensbasis har mer enn 20 millioner mennesker allerede dødd av AIDS siden epidemien startet, og dobbelt så mange er nå HIV-smittet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media