Smeland fikk kreftforskningsprisen

Erlend Bremertun Smeland

(Foto: Eline Feiring)

- Å få denne prisen er en stor personlig inspirasjon og en anerkjennelse av det forskningsarbeidet vi driver på Radiumhospitalet, sier Smeland, som er leder for Institutt for kreftforskning og er professor ved Universitetet i Oslo.

Det er tolvte gang at Kong Olav Vs kreftforskningspris blir delt ut i regi av Kreftforeningen. I år ble det gjort i forbindelse med åpningen av foreningens nye lokaler og presentasjon av ny profil og logo. Foreningen har også skiftet navn til det mer muntlige Kreftforeningen.

Viktig forskning

Erlend Smeland (f. 1955) får prisen for sin forskning på lymfekreft og lymfocytter, som har resultert i flere rapporter om lymfekreft og vekstregulering av lymfocytter. De siste to årene har Smeland og hans kolleger hatt et nært samarbeid med forskere i USA, og de har fått flere artikler publisert i internasjonale tidsskrifter. Lymfekreft rammer hvert år cirka 730 nordmenn og forekommer i to typer, Hodgkins lymfom og Non-Hodgins lymfom. Det sistnevnte gir i dag varierende behandlingsresultater, og man vet ikke alltid hvorfor det går bra med én pasient og dårlig med en annen. Det er dette Smeland og hans kolleger håper å avklare.

Testbrikke

- Vi holder nå på med å utvikle en diagnostisk testbrikke som vi håper kan bidra til en sikrere diagnostikk, som igjen kan sørge for en mer skreddersydd behandling til hver enkelt pasient, forteller Smeland. På brikken vil de teste mellom 500 og 1 000 gener som til sammen kan vise hvilke genfeil og genetiske egenskaper pasientens B-celler har.

Kong Olav Vs kreftforskningspris er på 500 000 kroner. Ifølge Smeland skal pengene gå til innkjøp av utstyr og forskningsopphold hos samarbeidspartnerne i USA.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media