100 signaturer på tobakksavtale

I forrige uke skrev El Salvador under, mens land nummer 100, Ecuador, ratifiserte konvensjonen mandag denne uken. I motsetning til tidligere resolusjoner fra Verdens helseorganisasjon, er denne konvensjonen - Framework convention on tobacco control (FCTC) - juridisk bindene for medlemslandene.
- Dette er store nyheter og en milepæl i vår globale ratifikasjonskampanje, sier kampanjekoordinator Stacey Folsom.

Strenge krav

Avtalen omfatter blant annet bestemmelser om avgifter på tobakksprodukter, merking av emballasje, reklame og passiv røyking. Krav om tydelig merking med helseadvarsler på tobakkspakkene, forbud mot misvisende ordvalg som mild og light, og krav om å ta hensyn til folkehelsen i skatte- og prispolitikken er eksempler på dette. Land som skriver under forplikter seg også til å utvikle behandlingsopplegg for å hjelpe mennesker til å slutte å røyke, drive med forebyggende arbeid, forby salg av tobakk til mindreårige samt redusere passiv røyking.

Norge først ute

Konvensjonen ble signert av 40 nasjoner allerede den første uken den var åpen for signering, og aller først ute var Norge. Hittil i år har 15 nasjoner gitt sin tilslutning. Som nummer 101 skrev Kongo under tirsdag denne uken.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media