- Skulle ikke publisert MMR-studie

Påstanden om at vaksinering mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) kunne føre til autisme ble først lansert i 1998 i en artikkel i The Lancet. Foreldrene til åtte av 12 barn med autisme og inflammatorisk tarmsykdom mente symptomene debuterte i forbindelse med MMR-vaksinasjon. Studien, ledet av forsker Andrew Wakefield, fikk en enorm medieoppmerksomhet. TV2-programmet Rikets tilstand skapte frykt blant norske småbarnsforeldre da de fokuserte på saken for tre år siden. I ettertid har det kommet påstander om at forskeren som ledet studien mottok over 100 000 dollar fra en rettshjelpsorganisasjon for å undersøke sammenhengen, noe han ikke opplyste om da han fikk studien publisert.

Angrer på publiseringen

Redaktør i The Lancet, Richard Horton, sier ifølge Nature at det er i strid med tidsskriftets retningslinjer å ikke oppgi interessekonflikter. Horton sier at han burde ha bedt Wakefield fjerne påstanden om en sammenheng mellom vaksinen og autisme.
- Jeg mener at dette aspektet i studien hans er fullstendig feil, og denne interessekonflikten viser hvordan det kunne bli feil, sier Horton til BBC.

Ingen påvist sammenheng

Flere studier de siste årene har konkludert med at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. Den siste er en amerikansk studie som nå publiseres i tidsskriftet Pediatrics. Her har forskere sammenliknet 624 barn med autisme med en kontrollgruppe på 1 824 skolebarn uten autisme. Alle hadde fått MMR-vaksine. De fleste barna i begge gruppene var blitt vaksinert da de var i alderen 12-15 måneder, som anbefalt. Like mange av de autistiske barna som barn i kontrollgruppen ble vaksinert før de var 18 eller 24 måneder, da symptomene på sykdommen vanligvis inntrer. Resultatene viste ingen sammenheng mellom MMR-vaksine og utvikling av autisme i noen av gruppene.

- Vaksinér barna

Helsedirektør i England, Sir Liam Donaldson, anklager Andrew Wakefield for å selge elendig forskning. Samtidig oppfordrer statsminister Tony Blair småbarnsforeldre til å få barna vaksinert.

Les også:

- Fallende vaksinasjonsdekning øker faren for meslingeutbrudd. Tidsskriftet - nett 15.8. 2003
- MMR-vaksine gir ikke autisme. Tidsskriftet nr. 1/2003
- Vaksinasjon, inflammatorisk tarmsykdom og autisme - er det noen sammenheng? Tidsskriftet nr. 23/2001

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media