Lover ingen ventetid for strålebehandling

Det skal det nye strålebehandlingsbygget sørge for. Ifølge Kreftforeningens nettsider – kreft.no - vil pasientene også få nyte godt av økt trivsel og bedre behandling når det nye bygget åpner. Medisinsk-teknisk sjef ved Radiumhospitalet, Tor O. Green, håper sykehuset vil være i verdenstoppen når det gjelder stråleterapi. For til tross for at budsjettet er redusert etter at de første planene ble lagt, er det ikke kuttet i utstyrsbudsjettet.

Stor entusiasme

– Vi får fem nye strålemaskiner. Tre kommer som en utskifting av gamle maskiner, to av dem er nye, sier overlege Gunnar Tanum. Han tror det kommer til å bli et flott bygg, delikat, tidsriktig og lyst, med blant annet en egen pasientkafé.

Utviklingen innen strålebehandling går i større og større grad i retning av poliklinisk behandling, der behandlingen skal være unnagjort på maksimalt en halv time, ifølge kreft.no.
– Poliklinisk behandling vil bli enda mer aktuelt i det nye bygget. Noen pasienter blir behandlet to ganger om dagen. Nå kan de vente i omgivelser som er tilrettelagt for trivsel på en helt annen måte, sier Tanum.

Bedre avgrensing av strålingen

Ifølge professor Dag Rune Olsen, som er ansvarlig for Senter for forskning og utdanning i stråleterapi, kan man snart i større grad avgrense stråledosen til svulsten alene.
- Slik unngår vi at normalvevet omkring skades. Den gevinsten kan vi ta ut på to måter: Vi kan opprettholde dosen vi gir i dag og oppnå færre komplikasjoner, eller vi kan øke stråledosen i tumorvevet uten å få flere bivirkning enn vi har i dag, forklarer han.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media