Influensavaksine skal hindre virusblanding

De hardest rammede områdene får nå vaksinene gratis, melder Legemiddelindustriforeningen i en pressemelding. For få dager siden ba Verdens helseorganisasjon (WHO) legemiddelindustrien om bistand til bekjempe den såkalte fugleinfluensaen (influensa A(H5N1)-virus). Nå har flere firmaer gått sammen om å produsere 200 000 ekstradoser influensavaksine, som vil bli distribuert i høyrisikosonene i Asia. Dersom WHO ber om det, vil flere vaksiner bli produsert.

- Dette er en type nøddonasjon som industrien bidrar med når det er nødvendig og WHO ber om det, sier administrerende direktør Helge Lund i Legemiddelindustriforeningen.

Hittil har minst 10 mennesker mistet livet etter å ha blitt smittet av fugleinfluensaen, som ifølge WHO utgjør en alvorlig global helsetrussel. Det er foreløpig ikke påvist smitte mellom mennesker, men WHO frykter at fugleviruset vil kunne blande seg med vanlige influensavirus og på den måten danne et svært smittsomt og farlig hybridvirus. Vaksinering mot vanlig influensa er derfor nødvendig for å unngå at det blir dannet en slik hybrid.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media