Kvinne fra sør frontfigur i tuberkulosekampen

ElSony er leder for det nasjonale tuberkuloseprogrammet i Sudan og har vært med siden starten i 1991 som en sterk frontfigur. Hun er nå i ferd med å avslutte en doktorgrad ved Senter for internasjonal helse på Universitetet i Oslo, skriver Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL). ElSony er også en politisk opposisjonell aktivist, og hun brukes internasjonalt ved kurs og evalueringer innenfor helseaspektet av lungesykdommer.

Norsk støtte

Den internasjonale tuberkuloseunionen, The International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (IUATLD), er den viktigste uavhengige internasjonale organisasjonen i kampen mot tuberkulose. Norske LHL har støttet tuberkulosearbeidet i Sudan siden 1995 og er hovedsponsor med ca. 6 millioner kroner i 2002.
- Dette er en stor anerkjennelse av Asma ElSonys kamp mot tuberkulosen og av utviklingen av det nasjonale tuberkuloseprogrammet i Sudan. Vi er stolte over å ha fått være med på å støtte utviklingen av tuberkuloseprogrammet, og over å ha fått anledning til å samarbeide med Asma ElSony, sier Ted Torfoss, konstituert leder av LHLs bistandsavdeling.

Internasjonale retningslinjer

Det nasjonale tuberkuloseprogrammet i Sudan ble startet i 1991, men det var først i 1995 at strategien med direkte observert behandling (directly observed treatment short-course; DOTS) etter retningslinjene fra Verdens helseorganisasjon og den internasjonale tuberkuloseunionen ble iverksatt. Siden det har programmet utviklet seg raskt. Det er bygd opp en sterk sentral enhet med ansatte ansvarlige for ulike deler av programmet, slik som veiledning, logistikk, økonomi, rapportering og helseopplysning. Asma El-Sony, har vært med siden starten i 1991 og er en sterk frontfigur.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media