Nok en nobelpris knyttet til MR

De to deler prisen på 1,1 millioner euro eller rundt ni millioner norske kroner.

Revolusjonert måten å stille diagnoser på

- Årets to nobelprisvinnere i medisin har gjort avgjørende oppdagelser av hvordan magnetresonans kan utnyttes for å avbilde ulike strukturer. Disse oppdagelsene har ledet frem til moderne magnetresonanstomografi (MR) som har betydd et stort gjennombrudd innen medisinen. Dette skriver nobelkomiteen om prisvinnerne.
- Lauterbur og Mansfield har revolusjonert måten å stille diagnoser på, og fortjener den anerkjennelsen som ligger i årets nobelpris i medisin, sier professor Hans Jørgen Smith ved Rikshospitalet til NTB.

Avgjørende samarbeid

Paul Lauterbur oppdaget at man gjennom å innføre gradienter (forandringer) i magnetfeltet kunne fremstille todimensjonale bilder av strukturer som ikke kunne skilles ut med andre teknikker. Peter Mansfield utnyttet gradienten for på en mer eksakt måte å kunne påvise resonansforskjeller. Han viste hvordan de oppdagede signalene raskt og effektivt kan analyseres ved hjelp av data og på denne måten omskapes til et bilde. Dette var en forutsetning for at teknikken skulle bli mulig å anvende.

Ikke første gang

Det er ikke første gang oppdagelser knyttet til MR belønnes med en nobelpris. Tre ganger tidligere er det delt ut nobelpriser innen fysikk og kjemi for oppdagelser knyttet til magnetresonanstomografi.

Mer om prisvinnerne og MR fra nobelkomiteen.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media