Meningitt truer igjen tusener

Ifølge Leger Uten Grenser (MSF) kan tusenvis av menneskeliv stå i fare dersom man ikke rekker å samle inn nok penger i løpet av noen uker.

- Dette er en kritisk helsesituasjon som krever rask handling. Men dersom vi klarer det, kan vi lindre lidelsene, redde liv og gi håp til titusener av mennesker som lever midt i nedslagsfeltet for denne epidemien, sier Anarfi Asamoa-Baah i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Dreper mange

Afrika, fra den vestafrikanske kysten til Afrikas horn i øst, rammes av meningittepidemi hvert år, og i år vil epidemien trolig slå til mot slutten av 2003 eller begynnelsen av 2004. Epidemien kan ta livet av minst 10 % av de som infiseres, og etterlater enda flere med hjerneskader og hørselsskader. Langs det såkalte "meningittbeltet" bor det 350 millioner mennesker.

Trenger penger

Verdens helseorganisasjon forhandlet i fjor frem en avtale med GlaxoSmithKline om produksjon av en trivalent polysakkaridvaksine som beskytter mot serogruppene A, C og W135. Denne er nå utviklet i rekordfart. Vaksinen koster ca kroner 7,50, noe som er mellom fire og 50 ganger rimeligere enn tidligere vaksiner, skriver BMJ. Men for at vaksinen skal kunne produseres så billig, må de lages minst seks millioner doser, ifølge WHO. Totalt trengs det minst 10 millioner dollar, eller drøyt 70 millioner kroner, for å skaffe de nødvendige vaksinene i tide. MSF har finansiert én million vaksiner og oppfordrer verdens myndigheter til å bidra med det de kan. - Det er ofte legemiddelindustrien som får skylden for å bremse tilgangen til livsnødvendige medisiner, men denne gangen er det myndighetene og ikke industrien det står på, påker representanter fra MSF.

Vaksine uten effekt i fjor

I fjor brøt det ut en meningittepidemi i Burkina Faso, men vaksinen som da ble benyttet, beskytte ikke mot W135-stammen som forårsaket epidemien. Mer enn 13 000 mennesker ble rammet og 1 500 av disse døde.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media