Videokonferanser på vei inn i helsesektoren

I dag introduserte Telenor konferansetjenestene sine på Radisson SAS Plaza Hotell i Oslo, i samarbeid med legemiddelfirmaet MSD, som fra nå av vil forsøke å benytte seg av konferansetjenestene. Kurs, møter og presentasjon av nye legemidler blir dermed kringkastet direkte til alle interesserte leger som er logget på Internett.

Sparer tid og penger

Tilbudet kan erstatte konferanser der leger og annet helsepersonell må reise milevis og bruke mye av både arbeidstid og fritid for å delta. Det er dessuten kostnadseffektivt for legemiddelfirmaene, som kan spare utgifter til flybilletter, hotellopphold og mat for deltakerne.

Gjennom teknologien kan brukerne få tilgang til lyd og levende bilder direkte fra arrangementet, i tillegg til presentasjonsteksten. Alle med tilgang til Internett og med ISDN-tilkobling eller raskere, har mulighet til å delta på denne måten, hjemmefra eller fra sitt eget kontor. Deltakerne har også mulighet til å stille spørsmål til foredragsholderen skriftlig underveis. De som ikke får med seg konferansen direkte, kan se den på arrangørens hjemmeside i ettertid.

Langstrakt land

- Vi tror direkteoverføringer av symposier og konferanser over Internett er et nytt bredbåndstilbud som vil få stor betydning for fremtiden. Norge er et langstrakt land, og det er ikke alle forunt å være fysisk til stede på en viktig konferanse, sier direktør Stein Tømmer i Telenor Internett-tjenester.

Professor i revmatologi ved Diakonhjemmet Sykehus, Tore K. Kvien, fikk prøve seg som foredragsholder ved presentasjonen i dag. Han har også brukt videopresentasjon ved en konferanse i Lisboa tidligere i sommer og er imponert over mulighetene dette gir. Kvien understreker viktigheten av gode metoder for formidling av kunnskap. Han ser imidlertid også begrensningene, ved at det utelukker personlig fremmøte og fratar helsepersonell et fora de har andre fordeler av.

Mister det sosiale

- Det har selvfølgelig en gevinst å delta personlig på møter, for samhandling er også viktig. Men dette er et supplement og gir en mulighet for dem som ikke kan reise på møter, sier Kvien.

Også informasjonssjef Vidar Sie i MSD ser denne ulempen og innrømmer at slike konferanser aldri kan erstatte direkte og personlig kontakt. Han ser likevel for seg at mindre grupper kan møtes i sin landsdel og på denne måten få med seg litt av begge deler.

- Dette er en prøveperiode for oss, og virker det vil vi nok ta det ofte i bruk, sier Sie.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media