SMS ødelegger tenåringssøvn

En av fire 13-åringer har samme problem. Det viser en belgisk undersøkelse gjengitt i et brev i Journal of Sleep Research, referert i siste nummer av BMJ.

Vekkes av SMS

2 500 belgiske 13- og 16-åringer ble i en undersøkelse spurt om hvor ofte de ble vekket av innkomne tekstmeldinger (SMS) hver natt. Blant 16-åringene ble 2,9 % vekket av tekstmeldinger hver natt. Hele 8,9 % ble vekket av tekstmeldinger flere ganger i uken og 10,8 % ble SMS-vekket en gang i uken. 20,8 % ble vekket en til tre ganger i måneden.

Blant 13-åringene rapporterte 2,2 % at de ble vekket hver natt. 2,9 % ble vekket flere ganger i uken. 5,8 % ble vekket en gang i uken og 13,4 % ble vekket en til tre ganger i måneden.

Påvirker søvnkvaliteten

- Disse foreløpige resultatene viser at mobiltelefoner kan ha stor innflytelse på søvnkvaliteten blant et økende antall unge mennesker, sier Jan Van den Bulck ved the Katholieke Universiteit Leuven. Han står bak undersøkelsen og er forfatter av brevet i Journal of Sleep Research. Van den Bulck påpeker at det tidligere er gjort få undersøkelser på hvordan mobiltelefoner og sending av SMS påvirker tenåringssøvn, til tross for at stadig flere tenåringer har mobiltelefon og ofte har disse liggende på nattbordet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media