Fysisk aktivitet forebygger brystkreft

Det viser den amerikanske WHI-studien (Women's Health Initiative), som er publisert i denne ukens JAMA. Studien, som omfatter 74 000 kvinner i alderen 50-79 år, viser at det aldri er for sent å begynne å trene, og at til og med kvinner i overgangsalderen kan redusere risikoen for brystkreft ved å begynne å bevege seg.

Moderat trening hjelper

Ved å spørre alle deltakerne om deres treningsvaner i løpet av livet, fant forskerne ut at kvinner som trener regelmessig reduserer risikoen for brystkreft med inntil 20 %. For eksempel vil en fysisk aktiv 35-åring ha 14 % mindre risiko for brystkreft enn en kvinne på samme alder som ikke trener.

Moderat trening som å gå tur, sykle eller svømme fem ganger i uka har best virkning.

Redusert kroppsfett

- Vi tror trening reduserer kreftrisikoen ved å redusere kroppsfettet, som i sin tur reduserer nivået av sirkulerende kreftfremkallende hormoner. Om en kvinne trener men samtidig spiser for mye, får hun ikke den samme kreftbeskyttelsen som en kvinne med mindre kroppsfett, sier McTiernan.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media