Røyking dobler risikoen for tuberkulosedødsfall

En undersøkelse utført ved Chennai–s Epidemiology Centre i India viser at halvparten av de 400 000 mennene som dør av tuberkulose i landet hvert år, dør fordi de i tillegg er røykere. Røyking ser også ut til å doble sykeligheten av tuberkulose ved at det aktiverer tuberkelbasiller (TB) i lungene.

Første bevis

Forskerne sammenliknet 43 000 menn som døde av ulike sykdommer på slutten av 1990-tallet med en kontrollpopulasjon av 35 000 menn som fortsatt lever. Resultatene de kom frem til er de første bevisene på sammenhengen mellom røyking og tuberkulose.

- Rundt en milliard mennesker verden over lever med latent tuberkuloseinfeksjon i lungene, men hvis de ikke røyker vil de færreste bli alvorlig syke av det. Røyking øker risikoen for at infeksjonen kommer ut av kontroll og forårsaker klinisk tuberkulose som er dødelig og som lett smitter til andre mennesker, sier en av forskerne, Richard Peto til The Lancet.

Frykter økning

Av en milliard tuberkulosesmittede dør 1,6 millioner mennesker hvert år av sykdommen, drøyt én million av dem i Asia, 400 000 i Afrika og 100 000 i Amerika og Europa. Ekspertene frykter også at tallet på mennesker som dør av tuberkulose som følge av røyking vil øke, også i Amerika og Europa, dersom ikke flere får adekvat behandling.

Tuberkulose har kommet tilbake til flere land i Amerika og Europa, om enn i få tilfeller.
- Vi ser for oss en kraftig epidemi i fremtiden. Det er bekymringsfullt, sier Tom Glynn ved American Cancer Society til Nature.

Forskerne mener røyking øker folks sårbarhet overfor utbredte folkesykdommer, som tuberkulose, kreft og hjerte- og karsykdommer. De er imidlertid ikke sikre på om det å stumpe røyken beskytter like mye mot tuberkulose som det gjør mot kreft.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media