Omstridt operasjonsmetode mot migrene

Ved å operere ut muskler i pannen eller nakken på pasienter, kan smerten fjernes helt, mener de amerikanske forskerne. Norske eksperter er kritiske til metoden.

Migrene rammer ett av ti mennesker, og det er uklart hva som egentlig forårsaker smertene. I fjor fikk imidlertid 100 pasienter utført en ny type operasjon, og av disse sier 90 pasienter at de nå har færre eller ingen migreneanfall.

Tilfeldig

Oppdagelsen ble gjort av Bahman Guyuron ved Zeeba Clinic i Cleveland, Ohio. Han utviklet teorien etter å ha injisert botulinumtoksin i pannen på flere pasienter. Toksinet lammer musklene under huden midlertidig og brukes til kosmetiske formål.

For to av Guyurons pasienter ble de regelmessige migreneanfallene færre etter injiseringen. Dermed tok legen for seg 314 pasienter, hvorav 39 hadde hatt regelmessige migreneanfall. Hos 31 av disse forsvant smertene etter injiseringen. I fjor startet Guyuron nye forsøk med 100 frivillige pasienter, alle med i gjennomsnitt 15 migreneanfall per måned. 90 av disse fikk langt færre anfall eller merket ikke mer til plagene.

Fjerner kilden

Guyurons teori er at migrene oppstår i ett av fire områder i hodet: pannen, tinningen, nakken eller nesen. I noen tilfeller kan årsaken være smerter i flere av disse områdene. I undersøkelsene injiserte han botulinumtoksin i ett og ett av disse områdene, bortsett fra nesen, over en periode på tre måneder. Dersom pasientene fortsatt hadde migreneanfall, lokaliserte han smertekilden til nesen. Disse pasientene fikk derfor operert nesen, mens de andre pasientene fikk operert bort den aktuelle muskelen som var blitt midlertidig lammet av botolinumtoksin.

Ingen bevis

- Foreløpige resultater viser at vi får rundt 90 % positiv respons. Disse pasientene har minst halvparten så mange anfall som tidligere, og noen er helt kvitt migrenen, sier Guyuron til BBC News. - Effekten av botox er bare midlertidig, men vi håper at en operasjon vil føre til en mer langvarig effekt, kanskje til og med permanent, sier han.

Spesialist i nevrologi og klinisk nevrofysiologi ved Ullevål sykehus, Anne M. Wolland, er imidlertid skeptisk til resultatene. Hun har sett at bruk av botolinumtoksin har fjernet eller redusert muskelspenninger, men ikke mer.
- Migrene oppstår ikke som følge av muskelspenninger, det gjør derimot tensjonshodepine. At botox kan lindre tensjonsshodepine kjenner jeg til, men at lammelse eller operasjon av muskler kan fjerne migrene har jeg ingen tro på. Det gjenstår å bevise, sier Wollan til Tidsskriftet.

Bahman Guyuron forskning på kirurgiske inngrep ved migrene er publisert i Headache.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media