Beskytter soling mot multippel sklerose?
Forskerne mener at for lav eksponering for solens ultrafiolette (UV) solstråler i barne- og ungdomsårene kan være en årsak til at noen mennesker får multippel sklerose. Dette er også en mulig forklaring på sykdommens utbredelse i Tasmania, som ligger svært langt mot sør.
Spurt om soling
I en case control-studie publisert i BMJ ble 136 multippel sklerose-pasienter og 272 friske kontrollpersoner i Tasmania intervjuet om soling og undersøkt med spesialiserte hudtester.
Det viste seg at høy grad av soleksponering i 6-15-årsalder var assosiert med over 30 % reduksjon i risikoen for å få multippel sklerose. Høy grad av soleksponering innebar i praksis at folk oppholdt seg i solen i 2-3 timer per dag på sommerstid. En minst like overbevisende effekt ble påvist for soleksponering i vinterhalvåret.
UV-effekt
Det ble også avdekket en omvendt dose-respons-effekt mellom solindusert hudskade og multippel sklerose. Ettersom solskader er et objektivt tegn på tidligere soleksponering, kan denne observasjonen bety at sollysets UV-stråler har en beskyttende effekt mot sykdomsutviklingen, mener forfatterne bak studien. I så fall kan utilstrekkelig soleksponering i ung alder medvirke til at sykdommen oppstår.
Dette kan være med på å forklare hvorfor sykdommen er mer utbredt i geografiske strøk som er lokalisert til høye breddegrader. Tasmania, som har en multippel sklerose-prevalens på 75,6 per 100 000 innbyggere, er et eksempel på akkurat det. Også de nordiske landene har en høy forekomst av multippel sklerose.