Norsk lege ble årets kvinne i Kenya

Æresprisen ble delt ut av Kenyas likestillingsminister ifølge Bistandsaktulet. En rekke institusjoner, organisasjoner og bedrifter står bak prisen. Ling Merete Kituyi utfordret Daniel Arap Mois regime ved flere anledninger. Hun ble truet med utvisning for å ha undergravet den kenyanske staten, og ble overvåket hele døgnet. Under prisutdelingen ble hun karakterisert som en usedvanlig modig person, helt annerledes enn mange andre hvite i Kenya.

Medico-Legal Unit

I 1995 dannet Kituyi organisasjonen Independent Medico-Legal Unit, som hvert år behandler omkring 200 saker om mishandling og tortur i kenyanske fengsler. Virksomheten var ulovlig frem til 2002, da den endelig ble godkjent. I dag er 150 leger og flere titalls psykologer, helsepersonell og jurister aktive i organisasjonen som blant annet arrangerer kurs i fangebehandling for politi og fengselsansatte. Medico-Legal Unit får aktiv støtte fra den kenyanske legeforeningen der Kituyi er nestleder.

Misjonærbarn

Ling Merete Kituyi ble født i Hong Kong i 1961, der foreldrene var misjonærer. Hun studerte medisin i Bergen, giftet seg med Mukhisa Kityui (doktorgrad i sosialantrologi fra Universitetet i Bergen)og flyttet til hans hjemland Kenya. Kituyi er sjeflege for FN-organisasjonene i Øst-Afrika og ektemannen er handels- og industriminister i president Kibakis regjering. Han har i en årrekke vært parlamentarisk leder for det største opposisjonspartiet, FORD-Kenya.

Les portrettintervju med Ling Merete Kituyi

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media