Føder når livet er bra

Kvinner velger å få barn når de har det bra, når det er stabilitet i livet deres og forholdet til partneren er godt. Dette er konklusjonen i doktogradsavhandlingen Depression in women with focus on the postpartum period fra Malin Eberhard-Gran ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.

Bedre å være mor

Etter å ha analysert data fra nærmere 3 000 kvinner mellom 18 og 40 år i to Akershus-kommuner, viser Eberhard-Gran at det er langt færre nybakte mødre som har en problematisk tilværelse enn andre kvinner i tilsvarende alder, melder Apollon. Studien er ifølge Apollon den første i sitt slag i Norge, og internasjonalt finnes det bare noen få undersøkelser som sammenlikner depresjon hos ikke-gravide og gravide kvinner. Formålet med studien var å få mer kunnskap om kvinners mentale helse gjennom svangerskapet og etter fødsel.

Barsel risikofaktor for depresjon

- Selv om mange er stabile og lykkelige når de er gravide er det å være i barsel i seg selv er en risikofaktor for depresjon, påpeker Eberhard-Gran. Kvinner med en problematisk tilværelse har en ekstra høy risiko for depresjon hvis de i tillegg er i barsel. Spørsmålet er om norske kvinner får god nok omsorg i forbindelse med fødsel og barsel, sier hun.

Malin Eberhard-Gran disputerer onsdag 11. juni. Resultater fra studien hennes ble publisert i Acta Psychiatrica Scandinavica i desember 2002.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media